Bedrijfsmatige en persoonlijke goals

 

Persoonlijk vind ik december altijd één van de mooiste maanden van het jaar, want de winter doet zijn best om door te breken, overal gezellige lampjes en natuurlijk staan er een aantal leuke feestdagen voor de deur.
Voor mij en mijn gezin komt ook onze favoriete vakantie weer in zicht: de wintersport.
De wintersporters onder ons begrijpen wel wat ik bedoel . . .Niets is mooier om de dag te beginnen met het geluid van verse sneeuw, knarsend onder je schoenen en het inademen van die lekkere zuivere, koude ochtendlucht. Als ik eenmaal op mijn snowboard sta vergeet ik mijn dagelijkse rol. Even geen vergaderingen, doelstellingen, targets en Lean-methodieken. Nee, dan bestaat de dag uit samenzijn met ons gezin, de hele dag skiën en snowboarden. En even stoppen voor een bakkie koffie, lekker eten, genieten van het uitzicht en natuurlijk op zijn tijd een biertje in de après-ski bar. Ik zie het al helemaal voor me . . . maar zover is het nog niet. Terug naar het heden, naar mijn andere favoriete bezigheid: RJ Networks & Security. Wat heeft 2016 ons gebracht? Zijn de doelstellingen gerealiseerd? Dit is een mooi moment om even terug te blikken op het afgelopen jaar.

 

Even terugblikken . . .


De grote omslag is twee jaar geleden gekomen. In 2015 zijn wij gestopt met onze ‘afdelingen’ en gestart met projectteams. Wij gebruiken dagelijks Lean-methodieken en werken niet langer meer als onderaannemer maar als ketenpartner. Zelf ben ik dit jaar gestart met de ARPA-training MBL, een vierjarig traject waarin ik ‘versneld’ leer om mijn bedrijf om te bouwen naar een zelflerende organisatie. Ik was op school nooit zo’n studiebol, maar dit is mij echt op het lijf geschreven en wil nu alsnog het beste jongetje van de klas zijn. Dat is wel een grote valkuil, want ik wil vaak te snel gaan en vergeet dat de meeste mensen het liefst niet willen veranderen. Ik moet mijzelf dan bewust afremmen en dat is en blijft een moeilijke opgave.

 

Het neerzetten van een droomdoel


Door het werken met projectteams heb ik gemerkt dat de meeste taken heel goed (vaak beter) door anderen kunnen worden uitgevoerd dan door mijzelf. Er is maar één ding wat niemand anders beter kan dan ik, en dat is mensen enthousiasmeren om samen de dromen van ons bedrijf werkelijkheid laten worden.

 

Ik heb voor 2020 een droomdoel neergezet, maar om dit doel te bereiken moet er nog heel veel gebeuren. Door dit met iedereen binnen het bedrijf te delen is deze ‘droom’ niet meer alleen van mij maar van het hele bedrijf geworden.

 

Ondanks dat 2020 nog behoorlijk ver weg is, mag dat geen reden zijn om dit niet aan te pakken.
Je moet juist nu beginnen en vooral niet wachten. Dit is dan ook de reden waarom ik in het begin van het jaar samen met onze projectteams een aantal doelstellingen bepaal die komend jaar moeten worden gerealiseerd.  

 

Veel gerealiseerd . . .


Terugkijkend op 2016 hebben wij van de tien gestelde doelstellingen er zeven gerealiseerd en twee zijn niet volledig gehaald, maar het is aantoonbaar waarom niet. Van één doelstelling hebben wij besloten dat dit voor 2020 zo belangrijk is dat wij hier een tweejarig project van hebben gemaakt.
Voor dit project hebben wij deze maand bij de provincie een subsidie aangevraagd. En begin 2017 horen wij of deze wordt toegekend.

 

 

Conclusie is dat 2016 voor RJ Networks & Security een succesvol jaar was. We hebben heel veel mooie stappen gemaakt. Had het nog beter gekund? Jazeker op alle niveaus zijn fouten gemaakt, maar dat is menselijk. En is er nog genoeg ruimte voor verbetering. In een ‘lerende’ organisatie mogen fouten worden gemaakt. Immers, waar je struikelt ligt je grootste schat begraven . . .
Het allerbelangrijkste is dat wij helemaal op schema liggen om in 2020 ons doel te bereiken.

 

De juiste mix van alles wat ertoe doet


Ik spreek regelmatig mensen en die vragen mij hoe ik de veranderingen, verbeteringen en doelstellingen in zo’n korte tijd doorgevoerd krijg. Het is echt een goede mix van alle zaken waarmee wij bezig zijn. Een basis van Lean-methodieken, uitgevoerd door zelfsturende projectteams die het leuk vinden om iedere dag te leren; een scheutje discipline; een dozijn plezier; een paar kilo keihard werken; genoeg enthousiasme; natuurlijk geloven in je eigen kunnen en vooral niet vergeten om het visueel te maken, én successen samen te vieren.

 

Over vieren gesproken, het meest trots ben ik op ons 15-jarig bestaan. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen groot feest te geven, maar dit exclusief met ons personeel en eventuele partner te vieren. Het personeel heeft ervoor gezorgd dat wij 15 jaar bestaan en zijn waar we nu zijn. Ik was altijd bang om juist door de groei van ons bedrijf het familiegevoel kwijt te raken. Maar niets is minder waar, en daarom ben ik trots op dit mooie bedrijf en de mensen (momenteel ruim 40 medewerkers) die hier werken. Het voelt meer dan ooit als een hechte familie.
Samen met onze mensen gaan wij de dromen van RJ Networks & Security waarmaken en een hele mooi toekomst tegemoet.

 

Ik wens iedereen een heel gezond, gelukkig en succesvol 2017 toe!

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werken met zelfsturende projectteams of het realiseren van verbeteringen en/of doelstellingen. Als één van Brabants Besten ben ik gekozen tot Ambassadeur Innovatief Werkgeverschap en wil graag andere ondernemers inspireren. 
Ik ben beschikbaar voor informatie, een bezoek bij ons bedrijf of voor het geven van presentatie.