Het is juni 2020. Wat een bizarre periode hebben wij tot nu toe achter de rug. Ik ben altijd bezig met vooruitdenken en het bedenken van nieuwe plannen, maar in maart kwam daar door de uitbraak van het Coronavirus abrupt een einde aan. Niets was meer vanzelfsprekend en ik was net zoals vele anderen behoorlijk van slag.

Na de shock komt de acceptatie en onder het motto ‘Never waste a good crisis’ heb ik via een videoboodschap aan alle medewerkers laten weten dat wij als bedrijf supergezond zijn en juist nu kunnen laten zien waarom zij bij RJ Networks & Security werken en wij hier met zijn allen sterker uitkomen.

Omdat wij zo goed georganiseerd zijn, blijken wij tot nu toe behoorlijk crisis-proof te zijn.

Juist tijdens een crisis komen de sterke kanten van zelfsturing, multi-inzetbaarheid en het werken in projectteams naar boven. Wij konden hierdoor razendsnel anticiperen en hebben ervoor gezorgd dat alles zo goed als normaal heeft doorgedraaid. Wij hebben in de 19 jaar dat wij bestaan al vaker een crisis meegemaakt, maar zo snel als deze zich manifesteerde was voor iedereen nieuw.

Het glas is halfvol . . .

Dat het Coronavirus nogal wat ellende heeft veroorzaakt en veel mensenlevens heeft gekost weet iedereen. Wij kunnen allemaal praten over wat het Coronavirus ons heeft gekost maar daar verander je helaas niets meer aan. Ik kijk liever naar wat het heeft opgeleverd en gaat opleveren. Bij mij is het glas altijd halfvol . . .

Persoonlijk ben ik zowel privé en zakelijk van een overvolle agenda naar een bijna lege agenda gegaan. Geen meetings, lunches, diners, netwerkbijeenkomsten, vergaderingen, voetbalwedstrijden en businessclubs meer, maar heel veel thuis met mijn gezin. Je koestert in één keer die dingen die normaal vanzelfsprekend zijn. Ook aan de Coronacrisis komt een einde en ik heb besloten om mijn agenda niet zo vol meer te laten lopen als voorheen.

Veel effectiever en daadkrachtiger . . .

Onze monteurs kunnen niet thuiswerken en hebben waar mogelijk - binnen de richtlijnen - ‘gewoon’ doorgewerkt. Meerdere malen heb ik ze daarvoor bedankt en mijn respect getoond. Het zijn allemaal toppers!

Zakelijk was ik niet zo’n fan van thuiswerken, omdat ik geloof in persoonlijk contact en het samenwerken met je collega’s in een fijne kantooromgeving. Dankzij deze crisis moesten wij dit wel gaan doen. Technisch hadden wij dit allang gearrangeerd maar deden dit nog amper. Achteraf gezien denk ik dat de mix van zowel thuiswerken als op kantoor werken zeer waardevol is, maar dit zal het kantoorwerk bij ons niet helemaal gaan vervangen.

Het vergaderen in Teams en Zoom is echt een uitkomst en zal ons heel wat reistijd gaan besparen. Ook zijn deze vergaderingen veel effectiever en daadkrachtiger, dus dit gaan wij zeker omarmen.

Groei ambities. . .

Eind vorig jaar heb ik de droomambitie uitgesproken dat RJ Networks & Security in de komende 5 jaar wil doorgroeien naar een landelijke organisatie met minimaal 5 regionale vestigingen. Voor 1 juli 2021 moet de eerste nieuwe vestiging operationeel zijn.

Waarom deze ambitie? RJ Networks & Security werkt landelijk en buiten de landsgrenzen. Wij zijn zeer succesvol in het werken met zelfsturende teams. Die teams zijn gedreven en ondernemend en nemen veel verantwoordelijkheid. Deze ambitie past binnen onze filosofie en wij maken het nu mogelijk hen te laten doorgroeien naar eigen vestigingen. De naam, werkwijze, installaties, service en cultuur blijven hetzelfde maar er wordt dan gewerkt vanuit de regiokantoren.

Hiermee komen wij niet alleen tegemoet aan de groeiambities van onszelf en onze medewerkers, maar ook staan wij dan dichter bij onze klanten, lokale medewerkers en opleidingsinstituten.

Door de onzekere tijden die het Coronavirus heeft veroorzaakt zou je verwachten dat wij onze groeiplannen in de koelkast zouden zetten. Maar niets is minder waar. Juist nu hebben wij nog meer tijd kunnen besteden aan voorbereidingen. Volgens de oorspronkelijke planning zouden wij de nieuwe vestiging(en) autonoom oprichten. Echter door deze Coronacrisis is de kans ook zeer reëel dat het een combinatie wordt van een bedrijfsovername van een specialist die aansluiting bij ons zoekt. Dit wordt dan aangevuld door medewerkers van RJ Networks & Security die een eigen vestiging ambiëren.

Ik wens iedereen een goede gezondheid toe en onthoud:

Never waste a good crisis!