Het is alweer begin september, maar ik kan tevreden terugkijken op wat we in de afgelopen periode hebben bereikt. Bovendien zijn we een stuk dichterbij ons ‘droomdoel van 2020’ gekomen.

 

Je merkt echt wel dat het economisch een stuk beter gaat, en dat is een gunstige ontwikkeling. De afgelopen jaren hebben wij ondanks de crisis zeker niet stilgezeten, waar de meeste bedrijven bang waren om mensen langer te binden, hebben wij juist in de crisisjaren ons personeelsbestand behoorlijk uitgebreid en zijn we sterk gegroeid. Wij zijn en blijven altijd erg kritisch met nieuwe medewerkers maar degene die in onze RJ Cultuur passen belonen wij met een vaste aanstelling. Daarnaast bieden wij hen veel doorgroeimogelijkheden en hebben wij veel tijd en geld geïnvesteerd in het vaktechnisch - breed - opleiden van al onze medewerkers. Op deze manier zijn wij nu gelukkig in staat om aan de steeds grotere vraag van onze opdrachtgevers te kunnen blijven voldoen.

 

Door het werken in projectteams krijgen onze medewerkers de juiste aandacht om hun werk goed te kunnen doen. Dat stelde hen in staat om in de afgelopen periode weer veel mooie projecten op te leveren. Dankzij diverse innovaties en het blijven nadenken over een efficiëntere aanpak per project, kunnen wij die projecten ook steeds sneller en beter opleveren.

 

De medewerker staat echt op nummer één bij RJ Networks & Security! Een tevreden medewerker zorgt immers voor tevreden klanten. En daar doen wij het voor, dag in dag uit. Onze vaste partners werken om die reden graag met onze teams samen en betrekken ons projectmatig steeds eerder in het traject. Zo krijgen wij de kans om al in een vroeg stadium mee te denken en onze adviezen te geven.

 

Ik ben heel trots op al deze mooie ontwikkelingen. En dat wij vanaf juli 2017 gecertificeerd installateur zijn voor het fabrikaat Commscope Systimax zie ik als een beloning op onze visie en aanpak. Systimax is een merk met een heuse A-status, dat door een select aantal Installateurs mag worden gevoerd. Hierdoor kan RJ Networks & Security het topsegment van de markt nog beter bedienen.

Gewoon doorgewerkt in de vakantieperiode

 

RJ Networks & Security heeft volop ‘doorgedraaid’ in de vakantieperiode. Zelf heb ik voor het eerst, sinds de oprichting in 2001, van een echte vakantie mogen genieten. Dat is één van de voordelen van het werken met projectteams, want hun dagelijkse werk doen ze nu gewoon zonder mij. En omdat zij dit zelfsturend doen kan ik het ook veel beter loslaten. Ik heb slechts één telefoontje van een vaste klant gehad, welke ik netjes heb doorverwezen naar één van onze projectteams. En dat resulteerde vrijwel direct in een mooie opdracht.

 

Ik kan samen met mijn gezin terugkijken op een zeer geslaagde vakantie. Er waren plannen om in Nederland te blijven, maar door het wisselvallige weer hebben wij de plannen aangepast. Wij zijn voor het eerst met een camper op pad geweest en hebben een road-trip door Europa gemaakt.

 

Achteraf gezien heeft het op vakantie gaan met een camper voor mij heel veel gelijkenissen met hoe ik mijn onderneming aanstuur. Je stelt een einddoel vast en stippelt van te voren de route uit. Elke keer rijd je kleine stukjes en onderweg heb je plezier van de rit en de mooie dingen die je ziet. Op je tussenbestemming geniet je een paar dagen van de omgeving, om vervolgens weer een nieuwe uitdagende rit te plannen naar de volgende bestemming, die je dichter bij je eindbestemming brengt.

 

Door omstandigheden pas je de route aan en kom je soms op plaatsen die je van te voren niet gepland had maar achteraf ook zeker niet had willen missen. Uiteindelijk arriveer je op de eindbestemming. Dat je dit doel hebt gehaald geeft een goed gevoel en daarvan geniet je extra. Toch duurt dit niet lang want het gaat alweer kriebelen om nieuwe plannen te maken voor een volgende ‘bestemming’.

 

Het is net als ondernemen: het einddoel is belangrijk, maar je probeert zoveel mogelijk te genieten van de reis er naartoe en bovendien leer je van iedere rit die je maakt. Op vakantie probeer ik zo min mogelijk met het werk bezig te zijn, maar je bent en blijft denken als een ondernemer en dat kun je niet zomaar uitschakelen.

 

Ik zie vaak dingen die mij aan het werk herinneren. Daarvan krijg ik nieuwe ideeën, of ik denk dat het veel beter kan. Vooral op terrassen en in restaurants zie ik vaak mooie kansen om verbeteringen door te voeren op het gebied van efficiëntie maar zeker ook op het gebied van service. Waarschijnlijk zal een buitenstaander als hij naar ons werk kijkt ook denken: waarom doen ze dat niet anders en dat kan beter! En waarom zien ze dat niet zelf? Daarbij is de invalshoek belangrijk.

 

Vaker je neus laten zien . . .

 

Ik heb mezelf tijdens mijn vakantie een paar keer afgevraagd: Krijgen onze klanten echt de aandacht en service die ze verwachten en werken wij voldoende efficiënt? Daar schrok ik een beetje van, want hoe vaak kom ik nu eigenlijk echt op de werkvloer en dan bedoel ik zonder echte reden of noodzaak? Zeg maar gerust bijna nooit. Wij evalueren onze projecten en vragen naar de klant-beoordelingen, maar wat doen we nu werkelijk met deze uitkomsten?

 

Ik heb mezelf al vaker voorgenomen om onze projecten met regelmaat te bezoeken. En dan niet een uurtje of om iets door te nemen, maar juist wat langer om goed te observeren en ook te leren. In de praktijk komt er bijna altijd wel iets tussen wat ‘belangrijker’ is. Ik ga niet langer wachten met goede voornemens tot januari . . . Nee, vanaf september zult u mij wat vaker gaan zien op onze projecten.

 

We dare to be different