Het is mei 2018 en wij hebben inmiddels al weer aardig wat mooie, zonnige dagen gehad 

Gelukkig niet te warm, maar gewoon lekker genieten van die heerlijke voorjaarszon. Zo zit ik vandaag lekker in de tuin met een heerlijk bakkie koffie deze blog te schrijven. 

Het is een cliché maar wat gaat de tijd snel, wij bestaan dit jaar 17 jaar en het is alweer de 5e keer dat wij met ons bedrijfspand binnen Schijndel zijn verhuisd. 

 

Door onze groei hadden wij meer en ook anders ingedeelde ruimten nodig. Deze hebben we gevonden in een mooi en duurzaam bedrijfspand aan de Nobelweg 12 te Schijndel. Het kantoor beschikt over meerdere ruime kantoren, een mooie grote open kantoortuin voor de projectteams en een aantal vergaderruimten.  

Tegelijk hebben we een groter magazijn met een prefab-ruimte waarin wij projecten nog beter kunnen voorbereiden en zo de doorlooptijden van onze projecten kunnen verkorten. 

Omdat wij steeds vaker buiten onze landsgrenzen werken hebben wij de handelsnaam van RJ Networks & Beveiliging aangepast naar RJ Networks & Security. Nu helemaal in het Engels dus en het klinkt goed.   

 

Elke week bezoek ik onze projecten  

Zo’n verhuizing biedt je de mogelijkheid om eens even goed op te ruimen en om bepaalde zaken compleet anders in te richten. Niet alleen qua meubilering maar ook de manier van werken. Zo heb ik besloten om met mijn kantoor zo ver mogelijk van de projectteams te gaan zitten. Niet omdat ik een hekel aan hen heb, maar gewoon om ze tegen mijn ongeduld en bemoeizucht te beschermen. 

Wij zijn stevig aan het bouwen aan een zelflerende organisatie en dan helpt het niet als ik mij teveel met de uitvoering bemoei.  

Op dit moment heb ik mijn zakelijke agenda zo ingericht dat ik mij vooral richt op de lange termijn planning, zodat wij onze doelstellingen voor 2020 werkelijk gaan halen. Omdat ik mij niet met de uitvoering bezighoud probeer Ik de tijd die is vrijgekomen heel nuttig te besteden. Eind 2017 heb ik me al voorgenomen dat ik veel meer naar buiten wil om de projecten te bezoeken. Dit bleek in de praktijk toch wat moeilijker dan gedacht. Na de verhuizing ben ik bewust elke week een dag gaan inplannen om naar de projecten te gaan en te praten met onze medewerkers. Dan kijken we samen naar de uitdagingen waar ze tegenaan lopen en vraag ik hen waarmee ik ze kan helpen. Het zijn geen vluchtige bezoekjes, ik neem meer dan genoeg tijd voor hen. En ik heb gemerkt dat onze mensen mijn aanwezigheid waarderenIk heb echt nog meer respect voor onze jongens gekregen, juist omdat ze iedere dag zo vroeg van huis vertrekken en hun werk met zoveel trots en toewijding uitvoeren.  

 

Continu verbeteren en innoveren 

Tijdens mijn projectendag krijg ik een schat aan informatie mee. Vaak zijn dit zaken die niet een-twee-drie op te lossen zijnSpeciaal voor deze vraagstukken heb ik een vast tijdstip in mijn agenda genoteerd. Ik probeer dit zoveel mogelijk intern op te lossen, maar zo nu en dan hebben we hier ook hulp van derden voor nodig. Verder maak ik afspraken met onze opdrachtgevers om te kijken hoe wij zaken anders kunnen inrichten om hier samen profijt van te hebben. Kortom, we verbeteren en innoveren continu. 

 

Zelflerende Teams ontwikkelen zich goed 

Ik vind de naam zelfsturend niet zo goed passen en noem het daarom liever zelflerende teams. Als ik zo terugkijk hebben de projectteams zich heel goed ontwikkeld. Als team ben je volledig verantwoordelijk voor het volledige proces van aanvraag, offerte, voorbereiding en uitvoering tot en met oplevering.  
Er zitten in zo’n proces ontzettend veel leermomenten. Het is de kunst om de teams deze leermomenten te laten herkennen en hiermee aan de slag te gaan om hierin verbeterslagen te maken. Door drukte schiet dat laatste er af en toe bij in, maar uiteindelijk zit er wel een behoorlijke vooruitgang in. 

 

Medewerkerstevredenheid op positie één 

Natuurlijk kijken de teams naar het resultaat en de kwaliteit van de opgeleverde projecten, echter de medewerkerstevredenheid staat bij ons op nummer één. Een tevreden medewerker zorgt op zijn beurt weer voor een tevreden klant. Door goed naar je medewerkers te luisteren en hen eerder te betrekken bij bijvoorbeeld nieuwe projecten creëer je betrokkenheid en loyaliteit. Ik ben dan ook ontzettend trots op ons lage verzuim en verlooppercentage. De economische crisis is dan wel voorbij maar de volgende crisis en het vasthouden en vinden van goed personeel vormt voor velen nog steeds een groot probleem. Gelukkig zijn wij hiermee in de afgelopen jaren heel intensief bezig geweest en hebben we onze medewerkers juist in de crisistijd beloond met vaste aanstellingen. 

Daarnaast bieden wij ze de nodige opleidingsmogelijkheden en veel vrijheid binnen de gestelde kaders 

Het familiegevoel is daardoor erg groot en zo steun je elkaar in zowel goede als slechte tijden. Dat wij een erg fijn werkklimaat hebben valt niet alleen bij onze eigen medewerkers op, maar ook daarbuiten.  
 

Ondanks dat wij geen actieve wervingscampagnes en vacatures hebben uitstaan krijgen wij veel open sollicitaties binnen van zeer goede kandidaten. Wij zijn en blijven erg kritisch en nemen dan ook alleen mensen aan als ze echt bij onze cultuur passen. En wij blijven onze medewerkers opleiden en coachen zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en kunnen doorgroeien in onze mooie organisatie, zowel in de breedte als in diepte.  

Nieuwsgierig geworden over onze manier van werken? Als een van Brabants Besten kun je mij altijd persoonlijk benaderen en vertel ik je graag meer over vooral de vele voordelen van zelflerende teams.  

We dare to be different!