"Waarom" ben ik ooit gestart als ondernemer?

 

'In 2015 bestaat RJ Networks & Security 14 jaar. Wat vliegt de tijd . . . En iedere ondernemer vraagt zich dat wel eens af: Waarom ben ik ooit mijn bedrijf gestart?

Dat is een hele belangrijke vraag die iedereen zich regelmatig moet stellen.

 

Waarom ben ik 14 jaar geleden RJ Networks gestart? Ik was een broekie van amper 26 jaar. Het ondernemen was mij absoluut niet met de paplepel ingegoten. Niemand in mijn omgeving of directe familie had een eigen zaak. Ik was absoluut niet vermogend en ik had een goede leuke baan met voldoende doorgroeimogelijkheden. Toch heb ik toen de keuze gemaakt om een businessplan te schrijven en naar de bank te stappen. Met behoorlijk wat overtuigingskracht kreeg ik het voor elkaar om een krediet te regelen. Ik ben destijds direct gestart met 4 medewerkers in loondienst, als onderaannemer van een elektro-installateur. We legden data- en telecominstallaties aan.

 

Waarom een eigen bedrijf en niet meer in loondienst? Dat is voor mij een simpel antwoord wat al die jaren onveranderd is gebleven. Waarom? Dat is voor mij de verwachtingen van onze klanten /opdrachtgevers waarmaken en zoveel mogelijk keer op keer te overtreffen.

 

Bij het bedrijf waar ik op dat moment werkte waren ze meer bezig met de overname door een grote internationale speler dan met het waarmaken van de verwachtingen van de klanten. Ik heb toen gezegd: ik weet het zeker dat ik met de juiste mensen en middelen het veel beter kan en de klanten, met veel plezier, écht kan geven wat ze verwachten.

 

Vallen en opstaan

 

Ging het na de start allemaal voor de wind? Nou dat zeker niet. Direct na de bouwvak in 2001 ben ik met 4 medewerkers in loondienst gestart en op 11 september kwam direct de eerste tegenslag: de aanslag op de Twin Towers.  In de jaren daarna zijn er nog meer tegenslagen geweest.  Ondanks het feit dat ik geen BV had maar een eenmanszaak, heb ik hier nooit een minuut van wakker gelegen. En in de afgelopen 14 jaar ben ik vaak gevallen en heb mijn kop gestoten.  En ook nu nog maak ik fouten. Alleen daarover al zou ik een boek kunnen schrijven. Wat zeker is: van je fouten leer je. En soms sneller dan je denkt.

 

Maar onze klanten werden altijd perfect geholpen. En ook ons personeel is nooit iets tekort gekomen. In de 14 jaar hebben we ups en downs gekend.  Zou je het dan anders doen? Natuurlijk zou ik bepaalde zaken anders aanpakken, maar de lessen die ik heb geleerd zijn absoluut goud waard en ik zou die nooit hebben willen missen. Ze hebben me immers gevormd tot degene die ik nu ben.

 

Zo’n twee jaar geleden ben ik door een opdrachtgever in aanraking gekomen met het nieuwe “samen” werken, op basis van partnerschip en het werken aan een lerende organisatie. Voor mij persoonlijk is dit een manier van werken die mij op het lijf is geschreven. De klant staat echt centraal, we doen open en transparant zaken en de medewerkers kunnen zich continu ontwikkelen in een lerende organisatie. En wat doe ik? Ik coach, inspireer en motiveer! En daar geniet ik van.


Nu, 14 jaar later, met zoveel ervaring, besef ik dat het echte ondernemen nu pas begint. We gaan een hele mooie “nieuwe” tijd tegemoet met positieve uitdagingen. Er is iets wat de komende jaren niet verandert en niet zal veranderen, sterker nog wat steeds belangrijker wordt en dat is waarom we het doen.